Terug naar Technieken

Traditionele Grafstenen

Gepubliceerd op:
Traditionele Grafstenen

Wij van Goedkope-Grafstenen beschikken ook over de techniek om traditionele grafpalen te verzorgen. Wij van Goedkope-Grafstenen verzorgen dit allemaal binnen onze eigen werkplaats. 

Traditionele grafstenen

Traditionele grafpalen of grafzerken komen niet veel meer voor. Gelukkig beheersen wij het traditionele handwerk nog. Dit noemen wij steenhouwen en letterhakken. Deze grafpalen of grafzerken zijn meestal van Belgisch hardsteen, maar kunnen ook uit graniet gemaakt worden en hebben vaak een hand gehakte letter. Deze techniek gebeurt met hamer en beitel en is de oudste manier van het aanbrengen van een tekst op een grafpaal of grafzerk. Afwerkingen bestaan vaak uit een gezoet oppervlak en gehakte letters met een gebeiteld, geprikt of gefrijnde afwerking.

Het materiaal Belgisch hardsteen wordt veelal gebruikt voor deze grafpalen en grafzerken en is uitermate geschikt om met de hand te bewerken.

Letters met de hand hakken begint bij het ontwerp en daarna worden de letters getekend op de grafpaal of grafzerk. Na goedkeuring worden de letters met een kraspen ingekrast. Daarna wordt met hamer en beitel de letter in de steen gehakt. Om een gehakte letter goed tot zijn recht te laten komen moet er een bepaalde diepte worden bereikt in een V-vorm. Door deze V-vormige diepte ontstaat er een klassieke en unieke uitstraling van de letters.

Ook kan er gekozen worden voor een verheven letter op de grafpaal of grafzerk. Bij een verheven letter blijft de letter staan en wordt het steen rondom de letter weg gekapt.

De ruimte rondom de letters wordt lager, ruwer en matter van kleur. Dit geeft een klassieke uitstraling aan de steen.

Vaak wordt het opschrift of de belettering geverfd.

Als afwerking wordt vaak gekozen om de steen te prikken. Dit houdt in dat er, met een puntbeitel, zo dicht mogelijk bij elkaar putjes in de steen worden geslagen. De zijkanten en/of de randen van een grafpaal of grafzerk worden vaak voorzien van een frijnslag. Dat zijn rechte lijnen die geslagen worden met een brede beitel.

Afschuren Grafsteen

Afschuren Grafsteen

Wij van Goedkope-Grafstenen beschikken ook over de techniek om een letterplaat af te schuren en te polijsten. Na dit proces is het ook mogelijk om weer tekst op de letterplaat aan te brengen. Wij van Goedkope-Grafstenen verzorgen dit allemaal binnen onze eigen werkplaats. 

 

Zandstralen Grafsteen

Zandstralen Grafsteen

Wij van Goedkope-Grafstenen beschikken ook over de techniek om letters aan te brengen op de letterplaat. Wij van Goedkope-Grafstenen verzorgen dit allemaal binnen onze eigen werkplaats. 

 

Aanbiedingen,

De zelfde steensoort en kwaliteit, andere prijzen.

Bekijk alle producten

Dubbel Graf Type 14

€ 2850,00

Zwarte grafsteen golfkop

€ 1900,00
Namens mijn moeder wil ik jullie bedanken.
Geschreven door Fam Vermeulen, 02-04-2019
Contact aanvraag
Advies aanvragen
Wenst uw vrijblijvend advies? Neem contact op met onze adviseur.
Contact opnemen